AKTIVA SENIORER, Sundsvall

        Rapporter från studiebesök och medlemsmöten
 

  Månadsmöte
11 oktober
2023

Rapport från Aktiva Seniorers möte den 2023-10-11.


Ordförande Leif Karlsson hälsar välkommen och därefter kommer Joakim

Grankvist från Teater Västernorrland och berättar om teaterns program. Först pratar han om verksamheter, som ingår i scenkonst Västernorrland förutom teatern finns Nordiska Kammarorkestern, här kan man både lösa abonnemang eller gå på enstaka konserter och så finns också öppen repetition klockan 13.00 dagen före premiärer.

Vidare Norrdans, som täcker hela Norrland, Film i Västernorrland, där det just nu pågår en filmvecka med bl a kortfilmer.

Publiktrycket i teater Västernorrland har ökat rejält efter pandemin och är nu över 100 000 besök/år. Man spelar också teater i skolor och på äldreboenden.

Man ordnar rundvandringar på teatern och tillhörande lokaler. Det tar 2,5 år från planering av en föreställning till premiär på teaterstycket. Joakim berättar sedan om förra årets succéer Ronja Rövardotter, Avgörande ögonblick och Två herrars tjänare. I höst spelas Järnbanan, som bygger på 5 böcker av Sara Lidman och är ett gästspel från Västerbottensteatern, Maran, skräckföreställning för barn, Musicalen Next to Normal, en Broadway-succé som vunnit flera priser i USA, och handlar om en ganska vanlig familj, som drabbas av en tragedi som påverkar familjen under många år framåt.

Teatern i Sundsvall har bara 4 fast anställda skådespelare. Resten hyrs in på kontrakt. Till jul återkommer Julfrossa, nu med Klas Norberg.
I februari kommer familjeföreställningen Loranga, Mazarin och Dartanjang, Sedan stycket Jag for ner till bror, som bygger på 2 böcker av Karin Smirnoff. Det är en tuff livshistoria.

Sedan tar Leif till orda igen och berättar litet om framtida planering i A.S. Vid novembermötet uppträder Kenneth Tjärnström.
En julfest i form av julmiddag, ev på Bryners kök, planeras också.
Tips på aktivitet i form av glöggprovning på Norra Berget presenteras av en medlem.
Därefter fikar vi med goda hemgjorda smörgåsar. Och slutligen blev det dragning på lotteriet.

 

  Studiebesök
28 september
2023

Aktiva Seniorer, ett 20tal personer, gjorde d 28/9 ett intressant studiebesök på Svartviks kulturminnen. Vi guidades av Bo Ringh, som väl känner till området.

Vi fick först se en mycket detaljerad och välgjord modell av Svartvik, som det såg ut på 1930-talet.
Den finns i en utställningshall, som också innehåller bilder och föremål från tiden. Hallen har öppet under sommaren samt vid advent och jultid.

En man, Dickson, grundade år 1828 en såg här. Virket kom via flottning på Ljungan från Matfors bruk. 1832 köpte han hela Svartviksområdet, där det fanns många sågverk. Herrgården i Svartvik byggdes 1819, förutom sågverk fanns här på 1800-talet också skeppsvarv. Stora båtar seglade ut härifrån med last till olika hörn i världen.

Ovanför Svartvik låg också ett kastell med kanoner. Arbetarfamiljerna bodde längs en gata i små röda hus. De var ofta på bara 10 kvm och här bodde kanske en familj på 4 personer, det blev förstås trångt.
Nu är alla hus borta utom familjen Gills hus, där den här familjen bodde. En kyrka byggdes, numera kapell, 1854.
En kägelbana för patronerna fanns också. Och en verkstad som fungerade som yrkesskola.
Järnvägen kom till Svartvik 1917 och även en sulfitfabrik fanns här fram till 1974. Här förekom mycket miljöstörande verksamhet så det finns gott om gifter kvar i marken. På nuvarande parkeringen nedanför området fanns det också kolmilor.
I slutet av 1900-talet bildade flera av patronerna ett sk konsortium, som tog över verksamheten, och Dickson anklagades för baggböleri. Det var hårt arbete
för dem som jobbade här med sneda ryggar och stympade fingrar som följd.

1879 ägde en stor strejk rum i Sundsvall. Kungen skickade då ut soldater från huvudstaden, som stoppade strejken.

Författaren Vibeke Olsson har skrivit om den här tiden i Svartvik, om sågverksungen Bricken, och hur hon växte upp. På gården utanför utställningshallen finns en låg byggnad, som bla visar en modell av en handelsbod och ett utedass.

Vi besöker också kyrkan, som byggdes av Dickson, på andra sidan den nuvarande vägen, med vacker inredning inspirerad av en kyrka från Bergen i Norge. Här ordnas ibland bl a barndop. Det fanns badhus i området för arbetarna men författaren Lubbe Nordström, som ju talade om lort-Sverige, hade synpunkter på renligheten bland de som bodde här.

Till höger om herrgården, som nu är ett populärt lunchställe, finns en köksträdgård, med diverse rotsaker och andra grönsaker. Den sköts av ideella krafter.
Vi avslutar sedan den trevliga rundvandringen och går  in i herrgården för att avnjuta deras goda och rikliga lunchbuffé.

 

  Månadsmöte
13 september
2023

Aktiva Seniorers månadsmöte ägde rum 13 sept 2023 med ett 35–tal deltagare. Det inleddes av att ordförande Leif Karlsson hälsade alla välkomna.

Sedan presenterade sig 4 herrar, som egentligen tillhör Njurunda spelmanslag. De kallar sig ”Sörens drängar” och heter Folke Ferner, Jan Dalgren, Sören Näsberg och Rolf Grankvist. Repertoaren består av svensk och norsk gammaldans- och folkmusik.
De börjar spelningen med en stillsam låt från Ångermanland. Sedan kommer en vals från Indal följt aven schottis och därefter en polska ”Ungdomssynden”, tillägnad dottern till kompositören, Han kom från Boda i Dalarna.

Så ett norskt inslag ”Bergrosa” som handlade om blomman rallarros. De spelar vidare gånglåtar från Ljustorp och Selånger.
En av herrarna i Sörens drängar, som presenterar musiken på ett trevligt sätt berättar bl a att en av kompositörerna, Verner Vernberg från Medelpad, köpte en fiol på Åhlens postorder till sin son och skrev stycket ”Lillpolska” till honom.

Därefter följde flera låtar både hambo, schottis och vals från både Norge och Sverige. Man avslutar spelningen med en gånglåt från Härnösand och som extranummer en låt från Haverö. Applåder följde efter en mycket uppskattad musikunderhållning!

Ordförande Leif berättar sedan om en planerad utflykt till Svartviks industriminnen nu i september. Då ingår både guidning i området och för dem som vill lunch på Svartviks herrgård.
Styrelsen tar gärna emot förslag på flera aktiviteter från våra medlemmar!

Vi avslutar mötet med fika och låter oss väl smaka på goda smörgåsar på hembakt bröd. Som slutkläm blir det dragning på lotteriet.
 

  Studiebesök
23 augusti 2023
 

Aktiva Seniorer gjorde ett besök på Norra Berget d. 23 08 23, där ett 30-tal deltagare slutit upp.

Vi inledde besöket med en härlig och riklig lunch på restaurang Grankotten. Sedan följde en intressant guidetur på Berget i strålande sol ledd av intendent Ulrika Stenbäck.

Hon berättade först litet om Sundsvalls historia och hur staden växte fram. Svenska Turistföreningen startade 1897 friluftsmuseet på Norra Berget med Skansen i Stockholm som förebild. Trä- och sågverksindustrin hade vid den här tiden en storhetstid och byggnader från den tiden samlades in.
En fornminnesförening startades också och allmogekulturen stod högt i kurs. I backen ner från Grankotten finns en minnessten med namn på personer, som betytt mycket för Norra Bergets utveckling. Vid fick sedan gå in i några av husen, Bredsjöstugan från 1752 med en liten fotoutställning, Trampmangeln med bl a en stor mangel.

Man hade också planerat att få en kyrka på området men pengarna räckte inte till. Det nuvarande vita tornet ”glasspinnen” högst upp på Norra Berget byggt 1954, var förut byggt av trä efter en förlaga från Eiffeltornet i Paris.
Svenska Turistföreningen hade också under en tid vandrarhem här med lokaler i några av husen här uppe. Senare tillkom det nya vandrarhemmet Gaffelbyn. En skytteförening, startad 1913, fanns också på området med en skyttebana, som lades ner 1984.
Därefter avslutades den intressanta rundvandringen bland några av husen på Norra berget.

 

  Vårresa
24 maj
2023Aktivas Seniorers vårresa den 23 05 24.

Ett 35-tal förväntansfulla deltagare hade slutit upp till föreningens vårresa till Höga kusten.
Vi far norröver från Sundsvall förbi Härnösand och gör en kaffepaus vid den magnifika Höga Kusten bron. Med fantastisk utsikt över Ångermanälven.

Därefter går färden vidare till Mannaminne, en spännande anläggning byggd av konstnären Anders Åberg. Den ligger i vackra Nordingrå kommun. Här finns verkligen mycket att se och vi får en guidad visning av en kunnig guide, som förklarar mycket av konstnärens tankar om husen och föremålen. Åberg ville ha med litet av allting som teknik, geografi och kultur m m. Idén hade han fått efter en resa till ett naturreservat i Appalacherna i östra USA. I slutet av 1960-talet. Med stor energi och goda kontakter samlade han ihop föremål, fordon och byggnader från olika delar av världen.
Han var särskilt intresserad av spårvägar och här finns både spårvagnar och tunnelbanevagnar och t o m ett militärflygplan, J35 Draken.
Själv bidrag han med olika konstverk, som träskulpturer,modeller av kända byggnader och tavlor. Och skrev också på olika ställen om sina tankar om omvärlden. Sannerligen en originell och driftig konstnär!

Vi avnjöt sedan en mättande och god lunch i restaurangen på Mannaminne. Därpå styrde bussen vidare på en smal och krokig grusväg mot naturreservatet Rotsidan ute vid kusten.
På en bred gångstig kommer man ut till öppna havet och blankslipade stenhällar. Man har byggt en promenadvänlig gångväg på trätrall också vid havet, med ett par rejäla träsoffor och en grillplats.
Vi avslutar besöket med en kaffepaus innan det bär av hem mot Sundsvall igen. Efter en omväxlande och lyckad utflykt till Höga Kusten.
Vi får också information om planeringen inför hösten. I augusti träffas vi på Norra Berget för en guidad tur och lunch på restaurang Grankotten. Senare blir det förstås månadsmöten och ev. andra aktiviteter.

 

  Månadsmöte
19 april 2023

Ett 50-tal deltagare har slutit upp till april månads möte,
där ordförande Leif Karlsson hälsar deltagarna välkomna och också trubadur Kenneth Tjärnström som sköter underhållningen under mötet.
Han är klädd i blommig skjorta och stråhatt och vi får veta att han tidigare bl a arbetat med klädförsäljning.

Trubadur Kenneth berättar först att han har hyrt Tonhallen den 24 sept i höst för Seniorgalan 2023, gratis inträde.
Håll utkik efter annons.

Sedan inleder han musiken med sång och gitarr och ett stycke av Nationalteatern.

Därefter följer ett pärlband av sånger och musik av
Sven Ingvars, Peter Lundblad, Anna-Lena Löfgren,
Mando Diao och Tom Jones.
Alla för oss troligen välkända sånger!
Han sjunger också egen komponerad musik och därefter musik av Creedence Clearwater Revival följt av stycket En vintersaga och musik av Björn Afzelius.
Slutligen Sven Ingvars igen.

Vi dricker sedan kaffe och mumsar på härliga smörgåsar, och hinner prata med varandra under tiden.

Ordförande Leif berättar sedan om vårresan den 24 maj. Den går med buss till Höga Kusten och vi besöker Mannaminne, där vi får en guidad tur och äter lunch. Därefter åker vi till Rotsidan ute vid kusten för en kort promenad vid havet. Vi beräknas vara hemma vid 16-tiden.

Pris för allt detta är 500 kr. Blir vi färre än 30 anmälda ställs resan in, så anmäl er!
Anmälningslista finns redan nu vid dagens möte.

Till hösten planeras bl a ett besök på Norra Berget i september med guidad tur och lunch.
I december blir det en julfest. Som vanligt tar vi gärna emot tips för månadsmöten och andra aktiviteter.

Vi behöver också bli flera medlemmar i styrelsen!


Mötet avslutas med dragning på lotteriet.

 

  Månadsmöte
15 mars 2023

Aktiva Seniorers månadsmöte den 15 mars,
där ett 35- tal medlemmar slutit upp, inleds med att ordförande Leif Karlsson hälsar alla välkomna.

Han inleder med att påminna om planering inför en preliminär 1-dagarsresa i slutet av maj.
Sedan presenterar sig Seniorshopen med klädmode för dam och herr inför våren/sommaren.
Kläderna presenteras av en trevlig dam som informativt berättar om de olika plaggen vi får se. Våra mannekänger, 3 damer och 1 herre, visar byxor, kjolar, jackor, koftor, tunikor, tröjor, toppar, blusar och skjortor m m i fräscha vår- och sommarfärger.
Vi får senare möjlighet att prova kläderna och handla. Efter modevisningen fikar vi med goda smörgåsar under trevlig samvaro.

Ordförande Leif berättar sedan om tidigare resor, både korta och längre resor som Aktiva Seniorer varit på, vi diskuterar och kommer med några förslag på en lämplig resa nu i maj. Vi uppmanas fundera vidare på reseförslag till nästa månadsmöte den 9 april. Vid det mötet kommer vi också att få musikunderhållning av trubadur Kenneth Tjernström.

Därefter får vi gå och titta på kläder från modevisningen och också möjlighet att prova.
Och en hel del kläder köps av sugna pensionärer, som ser fram mot att kunna ta på sig nya fräscha vår och sommarkläder!
Månadsmötet avslutas med dragning på lotteriet.

 

  Årsmöte
15 februari 2023

Aktiva Seniorers årsmöte 15 februari, där ett 35 tal medlemmar deltog, inleddes av att ordförande Leif Karlsson hälsade alla välkomna. 

Därefter följde en livfull och engagerande redogörelse för Länsteatern Västernorrland av teaterkonsulent Joakim Grankvist.
Teatern drivs av Sundsvalls kommun och Region Västernorrland.

Sedan 2016 håller man främst till i lokalen Konsertteatern i nyrenoverade lokaler. Teatern är en fullskalig repertoarteater och spelar ca 20 föreställningar per år för både vuxna och barn. I Scenkonst Västernorrland ingår också Nordiska Kammarorkestern, Norrdans och Filmkonst Västernorrland. 

Barnteatern är en viktig del, där teatern för vuxna bidrar ekonomiskt med bl a biljettintäkter. Fullt pris för en biljett är för närvarande 280 kr men sen finns flera rabatter, ner till 80 kr för barn.

Det tar lång tid att skapa en föreställning, 2-2,5 år. Det finns många medarbetare på teatern: t ex scenmästare, producent, kostymmästare och ljudtekniker. Repertoaren är väldigt varierad. Man har också en dramapedagogisk verksamhet ute på skolor för barn. Ibland kommer gästspel från andra teatrar.

Sedan följde årsmötet. Aktiva Seniorer har ett minskat medlemsantal, för närvarande ca 60 betalande medlemmar, många har slutat efter pandemin. Styrelsen omvaldes i sin helhet för olika långa tidsperioder.

Bl a ordförande Leif Karlsson, som sitter kvar ett år. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och medlemsavgiften för nästa år fattades beslut om att höjas från 150 till 200 kr/år.

Protokollet från årsmötet kommer finnas tillgängligt på Aktiva Seniorers hemsida. Därefter avnjöt vi kaffe och härliga semlor. 

Vid nästa månadsmöte 15 mars kommer seniorshopen och visar vår/sommarmode för damer och herrar. Vid aprilmötet 19/4 gästas vi av trubadur Kenneth Tjärnström. En vårresa, prel i maj planeras också, kom gärna med förslag!

Mötet avslutades med dragning på lotteriet.

 

  Månadsmöte
18 januari 2023
Aktiva Seniorers månadsmöte 18 januari, där ett 40-tal medlemmar slutit upp, inleds med att ordförande Leif Karlsson hälsade alla välkomna.

Därefter tar trubadur Lars-Åke Melin över scenen med sin gitarr. Mellan alla visor han sjunger får vi höra trevliga anekdoter om de olika visförfattarna och deras anknytning till vårt landskap.

Han börjar med att berätta att 19 januari 1959 besöktes Västernorrland av ingen mindre än Louis Armstrong. så musiken inleddes med hans paradnummer ”Vilken underbar värld”.
Louis Armstrong hade dock redan tidigare besökt Liden i augusti 1953 enl anteckningar.
Västernorrlänningen Ivar Norlander, som varit bl a politiker bidrog därefter med en visa.

Därefter en melodi av Nils Parling från år 1978.
Om ”Broder Tor”, d v s Tor Bergner, berättar han att Broder Tor vistades en del i våra trakter i Västernorrland bl a via ett stipendium. En visa av honom framfördes. 1912 besökte Dan Andersson Sundsvall och vi får bl a höra hans melodi
”Till min syster”.
Redaktör Ture Nerman som bodde här, vi fick lyssna till ”Den vackraste visan om kärleken”

Musiken tog en paus medan vi avnjöt kaffe och goda smörgåsar under muntert samspråk.
Vi fick sedan höra en anekdot om Evert Taube följt av en visa av Torstein Bergman, avslutningsvis en vacker tonsatt dikt av Nils Ferlin.

Så tog Ordförande Leif ordet igen och berättade att nästa möte, årsmöte som äger rum 15 febr.
Ang resan till Iggesundsrevyn är det för få som anmält sig, så vi får troligen ordna resan själva t ex via samåkning i egna bilar, då bussresan blir för dyr.
Som avslutning på mötet blev det dragning på lotteriet.
 
  Månadsmöte
16 november
2022

Ordförande Leif Karlsson öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

Därefter blev det sång och musik av ”3 herrar” från Taube-sällskapet Nordosten.
Detta sällskap är det nordligaste Taube-sällskapet i Sverige. Det finns flertal sådana i landet.
Herrarna: Magnus Schön, Bo Sahlén och Sverker Andersson började med visan ”Karl Alfred och Ellinor”. Visorna presenterades på ett trevligt sätt av dem.

Här spelar de inte bara visor av Evert Taube utan också andra visor bl a med anknytning till Sundsvall och Västernorrland. 

De sjöng också ”på begäran” av oss i publiken visor ab bl a Gösta Linderholm och Björn Afzelius.
Som avslutning sjunger vi allsång i form av några visor av Evert Taube. 

Efter trevligt fika med smörgåsar berättade ordförande Leif om nästa evenemang: Julfesten på stadshusverandan den 14 december, kostnad 300:- se Aktivas Seniorers hemsida, samt planerad resa till Iggesunds-revyn i början av nästa år. Prel pris 780:- för resa teaterbiljett och lunch. Se hemsidan.

Vi får också veta att Taube-sällskapet anordnar viskvällar. Information finna på Facebook och via Entré Sundsvall.
 

Därefter avslutades ett mycket ”musikaliskt” månadsmöte.
 
  Månadsmöte
12 oktober 2022

Ett 50-tal besökare hade slutit upp till Aktivas månadsmöte.
Efter inledning av ordförande Leif Karlsson underhölls vi av Rakel Stenmark-Gran med sång och gitarrspel och diktläsning.
Rakel kommer från Vilhelmina och bor nu i Nedansjö.

Hon är släkt med Lapp-Lisa (Anna-Lisa Öst), som var kusin till hennes mormor. Lapp-Lisa är känd bla för sången Barnatro, så den sjöng Rakel för oss. Likaså andra visor bla komponerade av henne själv med anknytning till Vilhelmina och Lappland.

Därefter fick vi njuta av kaffe och härliga smörgåsar under trevlig samvaro.

Ordförande Leif återkom sedan med information om höstens månadsmöten och andra aktiviteter. Han hade också fått erbjudande från Teater Västernorrland och Tonhallen om evenemang, men ännu är inget spikat.

Följ ev nyheter på vår hemsida!

En resa planeras till Iggesundsrevyn i början på nästa år, prel pris 780:- för resa, middag och teaterbiljett.
 

  Månadsmöte
14 september
2022

Aktiva Seniorer i Sundsvall hade månadsmöte den 14 september med ett 50-tal deltagare.

Efter inledning av nye ordföranden Leif Karlsson berättade Marie-Louise Latorre om sin släktforskning i form av en berättelse om ett intressant livsöde, hennes egen farmor Emma Kristina Domeij.

Hon föddes 1882 i Sjölevad, 19 år gammal mönstrade hon på en båt med trävaror till England och besökte också Murmansk i norra Ryssland. 

Hon träffade en Norsk maskinist på båten och gifte sig. Noteras kan att hon var fortfarande omyndig som gift, Först 1921 blev gifta kvinnor myndiga! Paret fick en son med skilde sig efter några år.

Efter arbete i olika bondfamiljer gifte Emma om sig. Hon får sedan jobb inom järnvägen, som stins, ett ovanligt yrke för kvinnor på den tiden.

Paret fick två barn. 1919 gifte hon om sig igen. Hon tog då också en fosterdotter. Vid 96 års ålder dör Emma efter ett innehållsrikt liv. 

Efter föredraget följde en presentation av nya styrelsen och information om pågående aktiviteter, boule och bowling. Flera aktiviteter har varit vilande pga pandemin. 

Ämnen för höstens månadsmöten presenterades, se hemsidan. i övrigt vill vi gärna ha förslag på aktiviteter från medlemmar!

Gnugga geniknölarna!

Efter detta avnjuter vi härliga mackor från Selångers pilgrimscenter och avslutar mötet med en gemytlig samvaro.