AKTIVA SENIORER, Sundsvall

Rapporter från studiebesök och medlemsmöten under 2016

  Medlemsmöte 13 januari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade den 13 januari sitt första medlemsmöte för året. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla välkomna och riktade ett speciellt välkommen till dagens gäst, Annica Odelind från Polisen.

Annica började med att presentera sig själv för att därefter berätta om polisens nya organisation, som håller på att implementeras i hela landet. Under rubriken "Låt dig inte luras" fick vi sedan ta del av hur man som äldre skyddar sig mot brott. Det var tips och råd för brott, som sker ute och inne, t.ex. väskryckning och stöld i bostad. Sammanfattningsvis en uppmaning att vara misstänksam "på rätt sätt" samt där så är möjligt delta i grannsamverkan.

Möjlighet gavs till frågor innan Annica avtackades med en liten gåva. Kaffe, smörgås och kaka smakade som vanligt bra. Birgitta informerade om kommande studiebesök på Gambrinushallen samt resan till Härnösand och Mittrevyn. Leif berättade om planerade resor till Gotland och Ligurien samt en eventuell teaterresa till Stockholm. Mötet avslutades med lotteridragning.
 

  Mittrevyn "Asgarv" 22 januari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har varit ute och rört på sig igen. Fredagen 22 januari styrdes kosan mot Härnösand och Mittrevyn "Asgarv". Mätta och belåtna efter en trerätters-middag var det dags för revy. En lättsam och underhållande föreställning med en del lokala inslag. Efter ca. 2,5 timma i glatt sällskap åter till bussen och hemfärd.
 

  Nya Gambrinushallen 27 januari Aktiva Seniorer i Sundsvall

Onsdagen 27 januari besökte ett stort antal seniorer Nya Gambrinushallen, som i mars 2014 återuppstod som bar och restaurang.

En sevärdhet med en genuin historisk atmosfär. Vi började med att avnjuta en mycket god lunchbuffé. Bengt-Arne Lindahl, en av initiativtagarna tillsammans med krögaren Amir, berättade om ölkaféets tillkomst och dess verksamhet inom det s.k. Sundsvallssystemet. Från invigningen 1929, som det största och mest påkostade ölkaffeét, till stängningen vid jultid 1976. Överskottet gick till allmännyttiga ändamål.

Kvar i original finns bl.a. väggmålningarna, stengolvet och takarmaturer samt klädhängarna. Sammanfattningsvis ett gott och givande studiebesök.
 
  Årsmöte 10 februari Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade årsmöte den 10 februari. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. Till att leda årsmötet valdes Ove Vikström och till sekreterare valdes Monica Grönlund.

Noterades att föreningen erhållit 32 nya medlemmar.
Sedvanliga årsmötesförhandlingar följde. Val till ny styrelse och övriga funktioner i enlighet med valberedningens förslag. Till ordförande för ytterligare ett år valdes Birgitta Berglund. Blommor till kaffekommittén som uppskattning för ett gott arbete. Som ytterligare bevis framförde Sångkören ett musikaliskt tack för traktering och servering.

Efter kaffe och semla följde ett trevligt och lagom svårt melodikryss med blommor som tema. Ordföranden informerade om kommande studiebesök samt om en eventuell teaterresa till hösten. Föreningens researrangör, Leif Karlsson, berättade om projektet Läs och Res, Gotland.
Prisutdelning melodikryss och som brukligt lotteridragning. Som avslutning, under ledning av Sångkören, sjöngs unisont "Vi möts igen".
 

  Studiebesök 24 februari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har besökt Permobil AB i Timrå. Ett företag med en stark kultur och stor innovationsförmåga att utveckla och tillverka tekniska hjälpmedel för rörelsehandikappade, främst elektriska rullstolar.

Personalchefen Mats Hjerpe hälsade välkommen och började med en historisk tillbakablick. Läkaren Per Uddén grundade företaget Permobil 1963. Den första Permobilen kom 1967 och gav användarna möjlighet till ett mer aktivt liv och därmed också förbättrad livskvalitet. Med Timrå som centrum har utveckling, produktion och försäljning av elektriska rullstolar pågått sedan mitten av 1970-talet.

I dag är Permobil ett helägt dotterbolag till Investor och bedriver verksamhet i 65 länder med tillsammans 1400 anställda. Efter kaffe med dopp följde en guidad visning av de olika delarna ingående i produktionsenheten för elektriska rullstolar. Allt från nyproduktion med noggrant dokumenterade metoder till modifieringar av "gamla" rullstolar enligt egna individuella lösningar.
Ett mycket intressant studiebesök.
 

  Månadsmöte 9 mars

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade den 9 mars sitt månadsmöte. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla välkomna. Inbjuden för att berätta om teaterlokaler i Sundsvall var Johanna Ulfsdotter från Sundsvalls museum.
Vi fick veta, att när de första teatersällskapen gästade Sundsvall i mitten av 1850-talet, fick de ofta hålla till utomhus.

År 1857 fick Sundsvall sin första teater, "Teatern i kyrkbacken". Denna var byggd av trä och brann ned i stadsbranden 1888. Kvar fanns endast Rullans sommarteater på Norrmalm. Efter branden ville man snarast bygga en ny modern och tidsenlig teater av sten. Hösten 1894 invigdes Sundsvalls nya teater. Sedermera kom tankar om ett teaterkvarter. I och med om- och utbyggnaden av Konsertteatern och Sundsvalls teater har planerna nu blivit verklighet.

Som tack för en intressant föreläsning överlämnades en blomma. Kaffe, smörgås och kaka smakade mycket bra. Ordföranden informerade om planerade resor och studiebesök. Mötet avslutades med sedvanlig lotteridragning och några lyckliga vinnare.
 

  Månadsmöte 13 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

höll sitt månadsmöte onsdagen den 13 april. Efter ett välkommen av vice ordföranden Doris Lindqvist tog den eminenta sångkören ton och framförde en visa med egen text, som associerade till dagens ämne, "Apoteket – Våra tjänster". Elin Edler Hådén, receptarie till professionen, berättade om Apotekets ambitioner att verka för att göra det enklare för människor att må bra.

Läkemedel, kunskap om läkemedel och möjligheter att följa egna läkemedelsbehandlingar är exempel på tjänster. Kvalificerade hälsotjänster, som utföres av specialutbildade farmaceuter är ytterligare exempel.
Många frågor ställdes angående utbudet av mediciner från olika företag och högkostnadsskyddet.

Elin avtackades med en blomma. Informerades om planerade studiebesök samt vårresan till Växbo den 1 juni. Leif Karlsson berättade om resan till Gotland 13-17 juni. Äntligen kaffe med smörgås och kaka. Sångkören lät oss njuta ännu en gång, nu med sången "Tack för publiken". Mötet avslutades med lotteridragning.
 

  Studiebesök 21 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har under april månad varit extra aktiv. Ett studiebesök på Tingsrätten i Sundsvall den 21 april. Där fick vi en övergripande information om organisation och verksamhet.
Vilka som kan vara med vid en förhandling och vad de olika aktörerna har för uppgifter. För dagen var det tre olika brottmål, stöld, fortkörning och misshandel, som avhandlades.

 

  Studiebesök 27 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Den 27 april besökte ett antal seniorer Stornäsets Naturreservat på Alnön, ett intressant utflyktsmål för den fågelintresserade.
Elisabet Carlsson från Medelpads Ornitologiska Förening hälsade välkommen till dagens exkursion och berättade sedan kort om ändamålet med reservatet - att skydda och främja en viktig mat- och viloplats för flyttfåglar.
Under vandringen ut till udden stannade vi för att lyssna på fågelsång och om möjligt försöka upptäcka någon fågel vi kände igen. Tur att vi hade en kunnig guide som talade om för oss vilka fåglar vi hörde och såg.
Avslutningsvis berättade vår guide att "vi" hört och sett hela 25 stycken olika fåglar.

 

 
 

  Studiebesök 1 juni

Aktiva Seniorer i Sundsvall

avslutade våren med en dagstur till Hälsingland. Resan startade lagom tidigt på morgonen och efter några timmar inklusive stopp med bussfika anlände vi till målet Växbo Lin. Ägaren Jacob Bruce hälsade välkommen och började med att berätta om den historiska bakgrunden från linberedningens glansdagar.

Växbo Lin startades 1989. Idag är det 13 personer, som tillsammans väver, syr och säljer kvalitativa linneprodukter. Verksamheten genomsyras av ledorden; Gediget – Personligt – Nyskapande.

Sedan följde rundvandring i varpsal och vävsal med mer information om denna unika hantverkstradition. Vi fortsatte att vandra ner genom Trolldalen, där rester av små linberedningsverk vittnar om historien.

Promenaden avslutades vid Växbo Kvarn. Ett kulturarv med sin egen historia. I en tillbyggd del till den gamla mjölnarbostaden åt vi en välbehövlig lunch. Hemresan gick via Järvsö med besök på Stenegård, där kaffe och smörgås serverades. Åter i Sundsvall efter en fin dag tillönskades alla en trevlig sommar.

 

 

 
 

  Studiebesök Gotland 13 juni

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Måndagen 13 juni avgick en buss med Aktiva Seniorer från Sundsvall till Nynäshamn och vidare med färja till Visby på Gotland. Efter frukost dag 2 åter i bussen för en guidad rundtur norrut mot Fårösund och Fårö.
Där åkte vi en tur längs den vackra vägen Digerhuvud, Helgumannen och Langhammars raukfält avverkades innan lunch serverades på Fårögården. Vi fick också en inblick i Ingmar Bergmans liv och verk och hans betydelse för Fårö.

Dag 3 ny rundtur nu söderut mot Gotlands sydspets , Hoburgen. Dagens lunch avnjöts på den vackert belägna Majstregården. Efter 2 dagar tillsammans med en kunnig och engagerad guide hade vi fått en god kunskap om Gotlands långa historia med det världsarvsförklarade Visby.

Torsdagen och halva fredagen ägnades åt Visby på egen hand, allt efter tycke och smak. Vi återvände hem efter några innehållsrika och trevliga dagar på Gotland. Till och med vädret var i stort sett bra. Åter i Sundsvall önskades alla en trevlig sommar.

 

  Surströmming 24 augusti

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har börjat höstens program med surströmming på "Tunet", Alnö Hembygdsgård.
Onsdagen den 24 augusti samlades ett 40-tal förväntansfulla seniorer för den traditionella träffen i glada vänners lag. Efter lite mingel i solskenet följde en tipspromenad med både lätta och svåra frågor. När huvudet fått sitt var det dags för magen. Med andra ord surströmming och allt vad därtill hör.

Väl till bords hälsade ordförande Birgitta Berglund alla välkomna till höstens upptakt. Stämningen steg snabbt och alla verkade njuta av allt det goda under trevlig samvaro. Allsången, med anknytning till dagens rätt och under ledning av den duktiga kören, fick de flesta att höja sin röst. Lotteridragning och prisutdelning för väl genomförd tipspromenad gav några glada vinnare.

Ordförande Birgitta informerade kort om närmast kommande aktiviteter, månadsmöte 14 september och studiebesök Nolby Högar 21 september. Avslutningsvis framfördes ett gemensamt tack till Maud, som åter ordnat en trevlig tillställning.

 

  Månadsmöte 14 september

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade höstens första möte den 14 september.
Ordföranden Birgitta Berglund hälsade välkommen och riktade ett särskilt välkommen till dagens föreläsare, Tina Johansson från Sundsvalls Museum.

Tina började med att berätta lite om sig själv och sitt intresse av egensinniga, kvinnliga personligheter i början av förra seklet och med anknytning till Sundsvall på ett eller annat sätt.

En av dessa var Sigrid Hjertén, vars liv Tina på ett mycket engagerat sätt gestaltade genom tidsenlig klädsel och ett berättande i jag-form.
Under en dryg timme fick vi ta del av en viljestark, bestämd och dominant kvinnlig konstnär inom måleriet, men som också drabbades av depressioner under många år. Sigrid Hjertén dog 1948.

En symbolisk gåva och en personligt riktad dikt av Maud till Tina som tack för en fin föreläsning. Kaffe, smörgås och kaka smakade som vanligt utmärkt. Information lämnades om föreningens studiecirklar och övriga aktiviteter som resor, boule och bowling. Lotteridragning och ett tack för idag.

 

  Studiebesök 21 september

Aktiva Seniorer i Sundsvall

besökte den 21 september Nolby Högar i Njurunda.
Tina Johansson från Sundsvalls museum hälsade ett 30-tal seniorer välkomna. På ett kunnigt och engagerat sätt fick vi följa med på en historisk vandring med anknytning till järnåldern, från år 500 före Kristus till år 1050 efter Kristus.

Spåren från tidigare generationer är tydliga här och gravhögar, husgrunder, vägar och runstenar vittnar om tidigare liv. Gravhögarna i området är från denna tidsepok och byggdes av rika familjer med hög status. I en av de stora gravhögarna har man funnit benrester, bruksföremål, mynt och smycken.

Kvissle kapellruin byggdes som en gårdskyrka. Vid arkeologiska undersökningar påträffades kristna gravar och ett silverhänge från 900-talet. Prästgården Tuna Prästbol var en stormannagård med mark, där prästen kunde bruka och bo. 1958 revs alla byggnader, som fanns kvar på platsen. Inom området finns också rester av en järnåldersgård, där människorna levde i stora långhus.
Sammanfattningsvis en intressant berättelse om historiska spår, människors liv och leverne samt arkeologiska fynd.  

 

  Månadsmöte 12 oktober

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har haft sitt månadsmöte den 12 oktober.
Vår ordförande Birgitta hälsade välkommen och önskade dagens gäst, Anette Sundström diabetessköterska, speciellt välkommen. Sångkören framförde en musikalisk introduktion med egen text associerande till ämnet för dagen – typ 2-diabetes.

Anette, med många års erfarenhet, kunde berätta att diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla innebär att den drabbade har för mycket socker, glukos, i blodet. Typ 2-diabetes är den allra vanligaste och kallas även åldersdiabetes. Vi fick lära oss lite om orsaker, symtom och risker vid typ 2-diabetes. Likaså vikten av att själv kunna påverka sin livsstil genom sundare levnadsvanor. Ändrad livsstil måste ofta kombineras med någon form av medicinering.

Föredraget avslutades med en mycket aktiv frågestund. Anette fick ”med glimten i ögat” en burk honung som tack. Sångkören passade på att hylla kaffetåren i samband med att kaffe, smörgås och kaka serverades.
Birgitta informerade om kommande studiebesök. Leif återkommer med förslag till resa under rubriken ”Läs och Res”. Anmäldes intresse för teaterresa till Stockholm våren 2017. Lotteridragning och avslutning med ett tack för idag.

 

  Studiebesök 26 oktober

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har besökt Länsmuseet Västernorrland beläget uppe på Murberget i Härnösand.
Efter en resa med solsken och vackra höstfärger intogs lunch på Spjutegårdens gästgiveri. Sedan en kort promenad till själva museibyggnaden, byggd 1994 och ritad av arkitekten Gunnar Mattsson.

Hembygdsantikvarie Margareta Bergvall med kollegan, Mikael Kühne,  mötte upp i foajén. Alla hälsades välkommen och fick först en allmän information om museiverksamhetens utveckling från början av 1900-talet fram till idag.

Därefter följde en rundvandring genom Västernorrlands historia med början i stenåldern, vidare genom medeltiden och avslut i 1900-talet. I samband med att Svenska Hembygdsförbundet fyller 100 år i år firas det med bland annat en stor hembygdsutställning på Murberget.
En mycket intressant skapelse med föremål från länets samtliga hembygdsföreningar och som väl speglar bygdernas historia och lokala kulturarv. Efter denna historiska resa smakade det gott med kaffe och dopp innan hemresan. 

 

  Månadsmöte 9 november

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har haft sitt novembermöte som brukligt i Elimkyrkans lokaler.
För underhållningen svarade ”Pluzzkören”. En kör som bildades 2009 och består av medlemmar med ett förflutet i Tonicakören. De sjunger och spelar, gärna swing- och gladjazz, under ledning av Lennart Andersson. En uppskattad konsert som innehöll en blandad repertoar ofta med egna lokala texter till gamla klassiska melodier.
Kören avslutade med att stämningsfullt framföra ”Jag har en dröm om en värld utan krig”.

Kaffe, smörgås och kaka – tänk vad gott det kan smaka. Ordföranden Birgitta Berglund informerade om kommande resor, Iggesundsrevyn den 11 februari och musikalen Mamma Mia! The Party 24-26 mars i Stockholm.
Lotteridragning med några glada vinnare. Leif Karlsson berättade, att studiecirkeln ”Läs och Res” kör igång i mars och slutar med en resa till Röros-Trondheim-Anjan i början av juni.

Leif är också medarrangör av packetresan Warszawa-Krakow-Prag-Berlin 5-14 maj, där föreningens medlemmar ges möjlighet att delta.

 

  Studiebesök 23 november

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har besökt Sundsvalls nyrenoverade teaterkvarter bestående av Sundsvalls Teater och Konsertteatern. Onsdagen den 23 november samlades ett 25-tal seniorer för gemensam lunch på Teatergrillen. Efter mat en kort promenad till Konsertteaterns foajé, där Carin Sjödin, Teater Västernorrland, mötte upp och hälsade välkommen.

Kort information om företaget Scenkonst Västernorrland och dess uppgift att skapa och erbjuda upplevelser genom verksamhet inom dans, film, musik och teater.
Teater Västernorrland, med uppdrag att spela teater för både barn och vuxna, är sedan 2008 en del av Scenkonstbolaget.

Efter historiken var det dags att under en dryg timme och med benägen guidning vandra runt i de renoverade och ombyggda lokalerna. Utrymmen för ljud- och ljusteknik, syateljé, klädkammare modell större, snickeri och administration har förbättrats och därmed skapat mer ändamålsenliga lokaler med en bättre arbetsmiljö. Ett intressant studiebesök bakom kulisserna.  

 

  Julfest 14 december

Aktiva Seniorer i Sundsvall

avslutade årets verksamhet i matsalen på Hotell Strand för att tillsammans avnjuta en sedvanlig jultallrik med allehanda smått och gott. Över 70 medlemmar, gamla som nya, hade mött upp och lät sig väl smaka av glöggen med tilltugg och lite mingel innan det var dags att sätta sig till bords.

Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla välkomna och Sångkören kompletterade med trevlig sång. Maten smakade mycket bra och stämningen hög och ljudlig. Bojan berättade en julsaga på sitt eget personliga sätt. Mätta och belåtna följde allsång med traditionella julsånger under ledning av Sångkören. Kaffe och julgodis! Därefter en frågetävling med lagom svåra frågor.

Efter utslagningsfrågor korades några lyckliga vinnare. Glada vinnare fanns också bland de som hade rätt nummer på sin ”inträdesbiljett”. Alla närvarande fick program för första halvan av 2017. Nästa år startar med månadsmöte den 11 januari. Avslutningsvis ett gemensamt tack för i år och en önskan om en god jul och ett gott nytt år.