AKTIVA SENIORER, Sundsvall

Rapporter från studiebesök och medlemsmöten under 2017

  Medlemsmöte 11 januari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade den 11 januari sitt första medlemsmöte för året.
Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla gamla som nya medlemmar välkommen till ett nytt aktivt år.

För dagen hade Sture Henningsohn, prostatacancerföreningen Träpatronerna i Västernorrlands län, inbjudits för att berätta om prostatacancer och föreningens verksamhet.
Varje dag får närmare 30 män i Sverige beskedet att de har prostatacancer. En cancerform som framför allt drabbar äldre män. Sture berättade utförligt om sjukdomstecken, olika stadier och olika former av behandlingar. Den som fått diagnosen prostatacancer kan söka kontakt med ”Träpatronerna” för information och möjlighet att träffa andra i samma situation.

Sedan kaffe, smörgås och kaka. Informerades om aktuella studiecirklar och andra aktiviteter. Den 11/2 resa till Iggesundsrevyn och den 24/3 teaterresa till Stockholm. Under rubriken ”Läs o Res” planeras en resa till Röros-Trondheim i början av juni. Mötet avslutades som brukligt med lotteri och ett tack för idag.
 

  Studiebesök 25 januari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har besökt Sundsvalls handelscentra i Birsta och då närmast IKEA.
Syftet var att lite djupare få ta del av möbelföretagets historia, dess affärsidé och utveckling. Nästan 40 seniorer hade samlats vid entrén, där Anki, med specialitet kundrelationer, hälsade välkommen.

På plats i konferensrummet mötte Frida upp och tillsammans med Anki fick vi på ett entusiastiskt sätt veta en hel del om företaget. IKEA grundades redan 1943 av Ingvar Kamprad, när han var 17 år gammal. Namnet IKEA är bildat av första bokstaven i förnamn och efternamn samt gård och socken, där Kamprad växte upp. Det första varuhuset med egendesignade möbler öppnades 1958 i Älmhult. IKEA Sundsvall startade 1966 och har cirka 2 miljoner besök per år.

Idag finns det över 350 varuhus runt om i världen. Verksamheten genomsyras av Kamprads ”testamente”, som sammanfattar hans gärning, organisation och den speciella ”Ikeaandan”. Som avslutning en kort rundvandring med avslut i ett designat kök lämpat för en familj med tonårsbarn.
 

  Årsmöte 8 februari

Aktiva Seniorer i Sundsvall

höll sitt årsmöte den 8 februari. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade ett drygt 70-tal medlemmar välkomna. Ove Vikström och Monica Grönlund valdes enhälligt till ordförande respektive sekreterare för årsmötet.
Sedvanliga förhandlingar följde utan några avvikande synpunkter. Val till styrelse och övriga funktioner i enlighet med valberedningens förslag.
Till ordförande för ytterligare ett år valdes Birgitta Berglund. Den ”gamla” styrelsen och kaffekommittén erhöll blommor som tack för uppskattat arbete. Därmed lades verksamhetsåret 2016 till handlingarna.

Kaffe och semla smakade bra innan det var dags för melodikrysset. Denna gång med kvinnonamn som tema och passande nog ”Fruntimmersveckan” som lösenord.
Studiebesöket den 22/2 är inställt. Istället ska Casino Cosmopol studeras lite närmare.

Leif K. informerade om kommande resa under rubriken ”Läs och Res, Röros-Trondheim – Anjan”. Melodikrysset genererade många rätta svar. Efter lottdragning kunde de musikkunniga vinnarna utses. Avslutning med ett tack för idag.
 

  Månadsmöte 8 mars

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade sitt månadsmöte den 8 mars. Inför drygt 70 medlemmar hälsade Doris alla välkomna och riktade sedan ett särskilt välkommen till dagens gäster, Tomas Rexener med ackompanjatör Birgitta Urbán.
Tomas, som gärna sjunger kärleksfulla svenska visor, ballader och lite lugn musik, började som sig bör med att sjunga ”För kärlekens skull”. Därefter följde en kavalkad av mer eller mindre kända visor, blandat glatt och lite sorgligt. Tomas avslutade stämningsfullt med ”Som en bro över mörka vatten”.
Blommor och applåder till Tomas och Birgitta för en uppskattad musikalisk upplevelse.

Information lämnades om aktuella aktiviteter, studiebesök Hjälpmedel Västernorrland 22 mars, lunchteater den 4 april och lunchtrav på Bergsåker 25 april. Kaffe, smörgås och kaka smakade som vanligt bra. Leif berättade om vårresan den 31 maj till Örnsköldsvik med omnejd och resan till Röros/Trondheim/Anjan 13-16 juni. Avslutning med lotteridragning och ett tack för idag.
 

  Studiebesök 22 mars

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Onsdagen den 22 mars gjorde 19 seniorer från föreningen ett studiebesök hos Hjälpmedel Västernorrland i Ljustadalen.
Verksamhetschefen Thore Englund tog emot oss och vi fick information samt möjlighet att ställa frågor. Verksamheten, som ägs av landstinget, är baserad på intäkter från uthyrning och försäljning.  
I Ljustadalen arbetar 48 personer och mindre filialer finns i Sollefteå och Örnsköldsvik.

 Exempel på uppgifter inom verksamhetsområdet är att ge råd och information vid utprovning och anpassning av hjälpmedel, sortimentsutveckling och teknisk service. Efter fikapaus rundvandring i stora och ändamålsenliga lokaler. Från beställning av hjälpmedel till leverans (sjukhus, äldreboenden och vårdcentraler) tar det cirka en vecka.

Hjälpmedel, som inte längre används, ska återlämnas och ungefär 80 % av returerna återanvänds efter rengöring och vid behov reparation. En intressant och lärorik inblick i en verksamhet, som många av oss inte visste så mycket om, men som betyder så mycket.
 

  Teaterweekend 24 mars

Aktiva Seniorer i Sundsvall

åkte fredagen den 24 mars på en teaterweekend till Stockholm för en helt ny upplevelse, ”Mamma Mia! The Party”. Vi lämnade Sundsvall i solsken och efter en behaglig resa med stopp för lite bussfika och lunch i Tönnebro anlände vi till Stockholm i god tid för att hinna ut på stán för de, som så önskade.

Lördagen var fri för egna aktiviteter och sedan samling på hotellet för avresa till Gröna Lund och restaurang Tyrol för dagen fylld med grekisk atmosfär, Nikos Taverna. Väl på plats fick vi tillsammans med övriga gäster, personal, musiker och artister medverka till att skapa en fest i en grekisk tavernamiljö.

Vi åt en typisk grekisk medelhavsmeny med god dryck därtill. Allt till ABBA´s mer eller mindre kända låtar associerande till ”Mamma Mia”. Det var en fest, en upplevelse utöver det vanliga. Söndagen började med en riklig frukost på hotellet innan vi lämnade Stockholm för den här gången. Liksom på nerresan blev det bussfika och lunch innan vi efter några trevliga dagar åter var hemma.
 

  Månadsmöte 12 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har haft vårens sista månadsmöte den 12 april med nästan 70 medlemmar på plats.

Föreningens ordförande hälsade välkommen och vände sig särskilt till dagens gäst, Lars-Åke Melin från Indal. En trubadur och visans vän, som bland annat uppmärksammats av Taubesällskapet Nordosten i Sundsvall, för hans mångåriga bidrag till att hålla det musikaliska arvet efter Evert Taube levande.
Lars-Åke introducerade både kända och mindre kända visor genom att berätta hur de kommit till och framförde sedan dessa med inlevelse, en varm röst och en akustisk gitarr. Efter avbrott för kaffe och smörgås fortsatte Lars-Åke sin tolkning av Evert Taube.
Som tack för en uppskattad kulturell upplevelse överlämnades en liten symbolisk gåva.

Påminnelse om lunchtravet på Bergsåker den 25 april, samling klockan 12.00. Leif presenterade, muntligt och skriftligt, detaljerade dagsprogram för vårresan den 31 maj till Örnsköldsvik och resan till Röros/Trondheim/Anjan den 13-16 juni. Lotteridragning och ett tack för idag.
 
  Studiebesök 25 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

besökte den 25 april Bergsåkers travbana och lunchtravet. Ett 30-tal mer eller mindre hästintresserade medlemmar samlades strax före klockan tolv i travrestaurangen för att tillsammans äta lite mat och samtidigt kunna följa tävlingarna på plats.

Bergsåkers travbana är en av Sveriges största travbanor med över 60 tävlingsdagar per år. Bergsåkers tränarkår fick sitt stora genombrott under 1990-talet, då banans dåvarande gigant Åke Svanstedt slog igenom. För närvarande finns det ett 20-tal professionella travtränare med Bergsåker som hemmabana. Totalt 9 lopp stod på dagens program, varav de 4 första ingick i spelsystemet V4. Första start gick klockan 12.20 och sedan följde de olika loppen slag i slag.

Några satsade pengar på både hästar och kuskar, med hopp om ”att plötsligt händer det”. Förmodligen blev eventuella vinster av det mer blygsamma slaget. Alla överens om att vårens sista studiebesök varit intressant. Återstår vårresan den 31 maj till Örnsköldsvik innan sommarlovet.
 

  Resa till Örnsköldsvik 31 maj

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har varit på resande fot. Onsdagen den 31 maj samlades över 40 morgonpigga seniorer vid Sundsvalls busstation. En dagstur, som denna gång gick norrut mot Örnsköldsvik.

Första stoppet blev Genesmon och Gene Fornby. Vi möttes av guiden, Annelise, som på ett engagerat sätt tog oss tillbaka till järnåldern. På Genesmon finns spåren efter en bosättning från 500-talet. Denna har frilagts genom utgrävningar och fynden har lett till att man rekonstruerat stora delar av gården cirka 500 meter från fyndplatsen.

Efter denna historiska upplevelse åter Örnsköldsvik och ett kort besök hos Hans Hedbergs vänner i hamnen. Sedan lunch och en kort busstur till museét & konsthallen för att titta på en minnesutställning med konst, skapad av konstnären Hans Hedberg, som var från Köpmanholmen.

Utställningen består av måleri och keramik. Hans blev världsberömd genom sina keramiska objekt. Innan hemresan hann vi också med att besöka den åttkantiga kyrkan i Själevad. Tillbaka i Sundsvall efter en mycket trevlig dag.
 

  Resa till Trondheim 13 juni

Aktiva Seniorer i Sundsvall
har varit ute och rest igen. På temat Läs och Res var målet denna gång Röros-Trondheim-Anjan.

På morgonen den 13 juni startade resan med buss och med ett gäng glada seniorer ombord. Första stopp redan vid Selånger kyrka, där S:t Olavsleden börjar. Stopp för lunch i Funäsdalen och sedan vidare mot norska gränsen och Röros, där dagen avslutades med en gemensam middag.

Nästa dag fortsatte resan till Trondheim. En spännande och naturskön upplevelse med stopp vid Haltdalens stavkyrka. Dag 3 ägnades åt Trondheim och började med en guidad tur i staden och dess omgivningar. Vi besökte Nidarosdomen, som är ett stort kristet pilgrimsmål, och där S:t Olavsleden slutar. I övrigt var dagen fri för egna aktiviteter.

Hemresan gick via Sticklestad, där kung Olav stupade i ett fältslag år 1030. Efter svenska gränsen och ett kort stopp vid Anjans fjällstation kom vi till Kolåsen och dagens lunch. Tidig kväll åter hemma efter en minnesvärd resa, som väl motsvarade förväntningarna.