AKTIVA SENIORER, Sundsvall      

Rapporter från studiebesök och medlemsmöten under 2020 
 

  Månadsmöte 14 jan

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Onsdagen den 15/1 samlades ett 80-tal medlemmar till årets första månadsmöte i Hagakyrkan.
Ordförande Yvonn Öjerhult hälsade alla välkomna och presenterade dagens föredragshållare. Björn Abelsson från Naturskyddsföreningen och Holger Daniels från Svenska rovdjursföreningen.

Temat var de fem stora rovdjuren. Holger började med att presentera de viktiga små insekter som bin, fjärilar, bananflugor på ett intressant sätt. Därefter fortsatte han med, Björn, Varg, Lo, Järv och Örn. Alla dessa djur var föremål för ett antal utredningar där man inte var överens om hur det stod till med djurens hälsa och var de skulle uppehålla sig. Det var även svårt för djurens hälsa då de är känsliga för miljöförändringar då inavel leder till svagheter och risk för sjukdomar.
Vissa djurarter som älg och varg är särskilt utsatta för olyckor, tjuvjakt osv. Tåg och bilar dödar många djur.

Ett tack till Holger och Björn för deras föreläsning. Kaffe och information om kommande resor avslutade mötet. Ordförande tackar!
 
  Studiebesök 29 jan Aktiva Seniorer i Sundsvall

Onsdagen den 29/1 besökte ett 20 tal medlemmar Himlabadets relax.

Vi samlades i regn och blötsnö för att njuta några timmar i relaxavdelningen. Vi började med att njuta av alla varma bubbelbad och den vedeldade bastun, några fortsatte till äventyrsbadet för att uppleva en stund när man flöt omkring i strömmarna och hade riktigt roligt.

Till simhallen var det många som gick för att prova sina simkunskaper. Många kände att de behövde träna för att komma i form för att klara simborgarmärket. Vi fortsatte med en sväng till utepoolen med bubblande varmt vatten. Det var en skön känsla att sitta ute i snöoväder.

Nu var det dags för en utsökt lunch som alla blev mätta av. Därefter fortsatte vi att utforska bastun med de goda och helande dofter som vi fick njuta av. Efter en härlig dag i Himlabadets relax så vill vi tacka all personal för en dag med härliga minnen.
Vi återkommer gärna till Himlabadetl
 
  Revy-resa 1 feb Aktiva Seniorer i Sundsvall

Lördagen den 1/2 reser ett 40-tal Aktiva Seniorer till Iggesund för att se Revy. Bussen från Byberg/Nordin rattas av Leif Nyman på ett förtjänstfullt sätt. Vi bänkar oss i teatern för att se Conny Lagers lager
.
Vad vi fick se var ett folklustspel som var ett spel där mannens jakt på pengar och kvinnans list för att avslöja mannens ärlighet ställs mot varandra.

Ja, man måste se Lennart Hämäläinen och Cia Eriksson i dessa scener när de försöker lura varandra. Sedan kommer Östen Eriksson in som kriminalinspektören som försöker dryga ut sin kassa med diverse skumma affärer där han försöker få med Conny i sina ekonomiska äventyr.

Allt börjar med att Doris Mercedes blivit påkörd av en cykel som tillhör Conny. Nu avslöjar Karin hela historien och Conny blir medveten om att kvinnans list övergår mannens förstånd.

Tack för en härlig revyföreställning.
 
  Årsmöte 12 feb

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Har den 12 februari haft sitt årsmöte i Hagakyrkan.

Ett 60 tal medlemmar närvarade.
Ordförande Yvonn Öjerhult hälsade alla Välkomna och presenterade dagens program. Efter parentationen, valde stämman Leif Karlsson som ordförande för årsmötet, och sekreterare Christer Johansson förde dagens protokoll.

På valberedningens förslag omvaldes Yvonn Öjerhult som ordförande ytterligare ett år.
När Revisorn läste revisionsberättelsen i form av "dikt med rim" kom dagens första härliga skratt och applåder

Några medlemmar blev avtackade med härliga vårbuketter, nya i deras ställe hälsades välkommen till styrelse och kök.
Så blev det dags för goda semlor och kaffe, strax var det härliga sorlet igång. Många samlades kring listorna för att teckna sig på vårens aktiviteter, vilket gladde styrelsen som "snickrat" ihop programmet.
Det verkade som alla haft ett par trevliga timmar.
 
  Studiebesök 26 feb

Den 26:e februari deltog 30 medlemmar i ett studiebesök på Fotoarkivet Sundsvalls museum. Fotoarkivarie Karin Sundell & registrator Kerstin Pettersson tog emot oss. På fotoarkivet jobbar assistent Karin Sundell, som berättade hur bildsamlingarna började byggas upp 1956 på museet, som då fanns i Riksbankens hus på Storgatan och sedan 1986 i Kulturmagasinet.

Arkivet började med bildsamlingar från Sundsvalls Tidning o Norrlandsbild, sedan fylldes det på med samlingar från fotografer i Sundsvall och byar utanför. Många privata donatorer har bidragit, äldsta bilderna är från 1848.

Fotoarkivet arbetar med en stor del av vårt kulturarv. Bilderna samlas in och förstörelsen hejdas. Fotoarkivet har sin databas på www.digitatlmuseum.se tillsammans med 67 andra museer i Sverige, därifrån kan man beställa bilder. Kerstin Pettersson gav tipps på hur man kan söka sig fram i digitalt museum. Vi tackade för ett trevligt och ett informativt studiebesök.
 

  Medlemsmöte 11 mar

Aktiva Seniorer hade 11 mars sitt medlemsmöte i Hagakyrkans festlokal. Ordförande hälsade alla välkomna och presenterade nya styrelsen och alla funktionärer. Club 64 underhöll oss på deras trevliga sätt med härliga låtar medlemmarna trivdes och skrattade gott.

En reporter från Sundsvalls tidning besökte oss och intervjuade ordförande om föreningen samt tog en del bilder. Så nu ser vi fram emot ett bra reportage. Så var det dags för gofika och dragning på entrébiljetten. Fem glada vinnare gick hem med chokladaskar. Dagen gick mot sitt slut ordförande tackade Club 64 och alla medlemmar för en trevlig samvaro.

Styrelsen hoppas att Temadagen den 8 april kan genomföras.