AKTIVA SENIORER, Sundsvall

Rapporter från studiebesök och medlemsmöten under 2015

  Medlemsmöte 2015-01-14

AKTIVA SENIORER i Sundsvall
hade den 14 januari sitt första medlemsmöte för året. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade först alla välkommen och presenterade sedan dagens underhållare – musikgruppen Nihmbus. En trio musikaliska spelemän, som på ett trevligt sätt framförde melodier man minns. Vi bjöds på en kavalkad av nostalgi i form av kända melodier från i första hand 1950- och 1960-talet. Därefter följde kaffe, smörgås och kaka, vilket som vanligt smakade bra. 

Information lämnades om bussresan till Iggesundsrevyn den 7 februari samt den planerade teaterresan till Stockholm i mitten av april. Nästa studiebesök äger rum den 28 januari, då vi besöker Sidsjöns Trygghetsboende. Information lämnades också om statusen på övriga aktiviteter inom föreningen. Bl.a. studiecirkeln Läs och Res, där intresserade medlemmar uppmanades fundera på önskvärda sevärdheter och lämplig tidpunkt för en resa. Avslutningsvis blev det lottdragning med några lyckliga vinnare.
 

  Studiebesök 28 januari
Sidsjö Trygghetsboende

Aktiva Seniorer i Sundsvall
har besökt Sidsjö Trygghetsboende för att ta del av den relativt nya boendeformen. Vi möttes av värden Susanne Andersson, som lotsade oss till den stora matsalen. I samband med kaffe och hembakat bröd hälsades vi alla välkomna.

Susanne gav oss sedan en historisk tillbakablick över det gamla sjukhusområdet, dess utveckling och framtida visioner. En del i detta är ett boende för äldre seniorer, som vill bo bekvämt. Trygghetsboende är för äldre, som är för friska för äldreboende, men som vill ha mer trygghet och social samvaro. Efter informationen och några frågor gick vi på husesyn och fick bl.a. se hur en lägenhet ser ut.

Totalt finns det 20 lägenheter och de första hyresgästerna flyttade in i juni 2011. Man köper sin bostad och då ingår gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation samt en husvärd. Åter till matsalen avtackades vår värd med en liten symbolisk gåva och en applåd för ett mycket trevligt studiebesök.
 

  Årsmöte 2015-02-11

Aktiva Seniorer i Sundsvall
åkte lördagen den 7 februari till Iggesund för att avnjuta årets revy - Nu laddar vi om! Det blev en mycket trevlig tillställning och alla seniorer tycktes trivas. Efter showen gick resan först till Jättendal för middag på Älvstagården och sedan åter till Sundsvall.

Onsdagen den 11 februari avhölls föreningens årsmöte. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Till ordförande för årsmötet valdes Ove Vikström och till sekreterare valdes Monica Grönlund. Sedan följde sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Då inga avvikande synpunkter framfördes erhöll den avgående styrelsen ansvarsfrihet. Val till ny styrelse och övriga funktioner gjordes i enlighet med valberedningens förslag. Till ordförande för ytterligare ett år valdes Birgitta Berglund. Kaffekommittén avtackades först med blommor och bjöd sedan på kaffe och semlor. Efter ett klurigt och lagom svårt melodikryss gavs information om aktuella aktiviteter.
 

  Studiebesök 2015-02-28
Dykes Brewery

AKTIVA SENIORER i Sundsvall
hade med ett drygt 20-tal seniorer letat sig ut till det lilla familjebryggeriet Dykes Brewery på Alnön.
Där möttes vi av två "brittiska" ölentusiaster, en far och hans son, som bestämt sig för att börja brygga öl enligt traditionella engelska metoder.

Först en kort presentation av sig själva och sin "kärlek" till öl och öltillverkning samt lite om ölets mångåriga historia. Sedan fick vi en detaljerad beskrivning av hur en ölbryggning går till både teoretiskt och praktiskt. Framställningen startade 2013 och är ett riktigt hantverk. Det mesta sker manuellt och i liten skala samt med ekologiska råvaror.

Verksamheten bedrivs i stort sett på familjens fritid och genererade ca. 3.000 liter öl, fördelade på fem olika sorter, under 2014. Affärsidén bygger på en unik smakupplevelse gärna i kombination med riktigt god mat. Tyvärr gavs inte tillfälle till provsmakning. Som tack för ett mycket trevligt och engagerat värdskap lämnades en liten gåva.

 

  Månadsmöte 2015-03-11

Aktiva Seniorer i Sundsvallhade sitt månadsmöte den 11 mars i Elimkyrkans samlingslokal.

Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla varmt välkomna. Ett särskilt välkommen till dagens gäst, Anki Eriksson Seniorshopen i Sundsvall. En butik på hjul med riktad försäljning av kläder till seniorer. Efter en kort presentation av verksamheten samt något om sortimentet för damer och herrar följde en uppskattad modevisning med egna seniorer som mannekänger. Klädsortimentet var varierande i fråga om mode, kombinationsmöjligheter och kvalitet. Samtliga mannekänger, både manliga och kvinnliga, erhöll var sin fin blomsterbukett som tack för ett gott utfört dagsverke.

Kaffe/te med smörgås och kaka smakade som vanligt mycket bra. Information lämnades om planerade studiebesök och övriga aktiviteter (resor) under våren.

Som avslutning fick så alla äntligen tillfälle att närmare ta del av hela sortimentet kläder samt om så önskades möjlighet till köp.

 

  Studiebesök 2015-03-25
Vårdhotellet Skvadern

Aktiva Seniorer har i studiesyfte besökt vårdhotellet Skvadern ,som drivs av landstinget och är en del i sjukhusets verksamhet.
Anette Östman och Ulf Vikdal hälsade oss välkomna och berättade sedan om verksamheten, där man med bibehållen medicinsk trygghet kan skilja på boende och behandling. Man övergår från patient till gäst.

Vårdhotellet, som startade i oktober 2005, har 42 rum, restaurang och konferenslokaler. Alla rum är enkelrum med bl.a. bäddsoffa, TV och trygghetslarm. För att kunna bo på hotellet måste gästen klara ett eget boende, antingen själv eller tillsammans med närstående. Uppstår behov av hjälp finns erfarna sjuksköterskor till hands och som ansvarar för den medicinska tryggheten.
Även nyfödda friska barn med föräldrar kan bo på hotellet.

Vår ordförande Birgitta Berglund tackade för det informativa besöket och överlämnade samtidigt en liten gåva. Som avslutning intogs en mycket god lunch på restaurang Aptit.

 

  Månadsmöte 15 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall

höll sitt månadsmöte den 15 april. Mötet började med att vår egen sångkör framförde en liten egenhändigt textad visa. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade välkommen och lämnade ord och bild till dagens gäst, Svenåke Boström.

Han berättade kring sin nya bok om Sundsvallsbranden, "Den tändande gnistan". En historisk berättelse om den största brandkatastrofen i Sveriges historia. Mitt på dagen den 25 juni 1888 började det brinna och på kvällen var stora delar av Sundsvall en ruinstad. Boken, som är rikt illustrerad, berättar om branden, dess förlopp och människorna som drabbades. Ur askan reste sig en helt ny stad, "Stenstán". Hur allt detta gick till skildras också utförligt i boken.

Som tack för en intressant historielektion fick Svenåke en liten gåva och en stor applåd. Kaffet och smörgåsarna smakade som vanligt gott. Information om kommande studiebesök, resor och övriga planerade aktiviteter. Ordföranden Birgitta Berglund avslutade mötet.
 

  Teaterweekend 17-19 april
i Stockholm

Aktiva Seniorer i Sundsvall

åkte fredagen den 17 april på en teaterweekend i Stockholm. Målet var att på plats få se och uppleva musikalen Livet är en schlager. Vi lämnade Sundsvall på morgonen och efter en behaglig bussresa med uppehåll för lunch anlände vi till Stockholm och vårt hotell Clarion Sign. Ett relativt nytt hotell, som sägs vara nordens största.

Lördagen var fri för egna aktiviteter fram till den gemensamma middagen på hotellet. Därefter bussfärd till Cirkus, där vi fick oss till livs berättelsen Livet är en schlager. En berättelse om en människa, som håller på att vinna hela världen men förlora sin själ. En rolig och rörande saga om solidaritet. I rollerna såg vi bl.a. Helen Sjöholm, Peter Jöback och Johan Glans.

Söndagen började med frukost innan vi lämnade Stockholm för vidare färd norrut. Efter ett kort besök på Steninge Slottsgalleria, en stenladugård från 1873, fortsatte resan med stopp för lunch. Vid 16-tiden var vi så åter i Sundsvall efter tre intensiva dagar under trevlig samvaro.
 

  Studiebesök 29 april
länsresidenset i Härnösand

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har besökt länsresidenset i Härnösand. Drygt 40 seniorer reste den 29 april till Härnösand för att lära sig lite mer om länsstyrelsen och dess verksamhet. Efter lunch på Vårsta Diakonigård samlades vi på torget framför residenset.

Husfrun hälsade välkommen och berättade, att Härnösand varit residensstad sedan 1600-talet, med några mindre avbrott. I slutet av 1700-talet lät staden uppföra ett nytt residens i sten. Byggnaden har i olika omgångar genomgått omfattande invändiga renoveringar. Sedan rundvandring i botten- och huvudvåningen.

Som tack för en engagerad guidning överlämnades en liten symbolisk gåva. Verksamhetschefen Eva tog över värdskapet och lotsade oss vidare till länsstyrelsens tjänstelokaler på Pumpbacken. Där fick vi lära oss en del om länsstyrelsens uppgifter och organisation. Landshövdingen är chef för länsstyrelsen, som samordnar statliga intressen inom 11 olika samhällsområden. Avslutningsvis ett stort tack för vänligt mottagande och intressant information.
 

  Studiebesök 21 maj
Dalstugan Sidsjö

Aktiva Seniorer i Sundsvall

träffades den 21 maj vid dalstugan, Sidsjön. Under trevlig samvaro ägnades några timmar åt både teoretiska och praktiska aktiviteter. Efter en lagom svår frågeslinga samt kast med liten boll och hästsko avslutades dagen med förtäring av egen matsäck.
 

  Vårresa 27 maj
till Axmar bruk

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Den 27 maj var det dags för årets vårresa. Denna gång till Axmar bruk, som år 2011 blev Gästriklands första kulturreservat. På plats möttes vi av en inspirerande guide, Ebbe Lundquist, som berättade om ett järnbruks uppgång, utveckling och nedläggning.

Den första hyttan byggdes redan 1671. Här fanns då stora skogar lämpliga för kolning, tillgång till strömmande vatten och närhet till en hamn. Bland ägarna fanns under åren flera färgstarka och driftiga personer. Järntillverkningen lades ned för gott år 1927.

Vi fick också se ett bildspel om brukets över 250-åriga historia. Efter denna kulturella upplevelse smakade lunchen på Axmarbrygga mycket bra. Hemresan gick delvis via Jungfrukustvägen. Sammanfattningsvis en mycket trevlig utflykt.


 

  Dalaresa 2-4 juni

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har, med temat "Läs och Res", deltagit i en studiecirkel om Dalarna.
Den 2 juni reste över 40 intresserade och preparerade seniorer med buss för att i första hand uppleva naturen och kulturen runt Siljan.

Tidigt på morgonen, dag 1, startade färden söderut mot dagens slutmål Tällberg. Ett stopp i Sundborn för lunch i Hyttstugan och ett besök på Carl Larsson gården innan färden fortsatte till Tällberg via Falun, Gagnef och Leksand. Dagen avslutades med middag på Hotell Klockargården.

Efter frukost, dag 2, började resan runt Siljan. Först Leksand, där vi besökte kyrkan och Hildasholm. Nästa stopp var Mora med besök på Zornmuseet. På väg tillbaka till Tällberg hälsade vi på hos Gudmunds Slöjd i Rättvik. Middag på hotellet. Sista dagen åkte vi upp till Fryksås Fäbodar utanför Orsa. Här åt vi lunch med en storslagen utsikt över nejden runt Siljan. Mätta och nöjda startade så hemresan via Edsbyn. Väl hemma avtackades vår reseledare Leif och chauffören Nils-Olov för en mycket trevlig resa.

 

  Surströmming 26 augusti

Aktiva Seniorer i Sundsvall

samlades onsdagen den 26 augusti på Alnö Hembygdsgård för att som brukligt starta upp höstens verksamhet med att avnjuta surströmming under trevlig samvaro.
Drygt 40 seniorer hade mött upp i det delvis vackra vädret. Först lite motion i form av en frågeslinga med frågor av varierande svårighetsgrad. Så var det dags för höjdpunkten, surströmming med sedvanliga tillbehör.

Alla lät sig väl smaka och mellan tuggorna gavs tillfälle till allsång under ledning av den duktiga damkören. Kaffet och den hembakade kakan smakade bra. "Bojan" framförde en stämningsfull dikt med anknytning till den norrländska delikatessen. Sedan följde dragning på lotteriet och prisutdelning för frågeslingan.
Ordförande Birgitta informerade om närmast kommande aktiviteter, bl.a. resan till Riga och studiebesöket på SCA R&D (flyttat till den 30/9). Som avslutning ett gemensamt tack till Maud, som ordnat den trevliga sammankomsten.
 

  Månadsmöte 9 september

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade månadsmöte den 9 september med nästan 70 seniorer närvarande. Ordföranden för dagen, Doris Lindqvist, hälsade alla välkomna och riktade ett särskilt välkommen till dagens gäst, Kate Almroth från det kommunala bostadsbolaget Mitthem.

Ämnet för dagen var trygghetsboende på Norra Kajen. Kate började med att informera om företaget Mitthem och dess betydelse för Sundsvalls utveckling. Sedan lite om dagens brist på bostäder, orsak och verkan. Begreppet trygghetsboende är relativt nytt och utbudet fortfarande begränsat.

Boendeformen är funktionellt utformad och har bl.a. gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm. För dig som som fyllt 70 år bygger Mitthem trygghetsboendet Skepparen med 139 lägenheter. De ligger på Norra Kajen nära havet och med gångavstånd till Stenstan. Inflyttning sker under sommaren 2016.

I samband med kaffe och smörgås gavs aktuell information om studiebesök och möjliga kommande resmål. Avslutningsvis framförde damkören en egenhändigt textad visa om "Älgtjuren Knut".
 

  Studiebesök 2015-09-30 SCA

Aktiva Seniorer i Sundsvall

har 2015-09-30 besökt SCA R&D Centre, Innovation och Forskning. Anne Persson hälsade välkommen och bjöd på kaffe med kanelbulle. Marie Eriksson informerade om SCA´s historia från bildandet 1929 till dags dato. Idag tillverkar företaget hygien- och skogsindustri-produkter.

Verksamhet bedrivs i samtliga världsdelar och SCA har ungefär 44.000 anställda och omsatte 2014 drygt 104 miljarder kronor. Innovation och forskning är en viktig del inom affärsområdet Skogsindustriprodukter, SCA Forest Products.

R&D Centre, i nära samarbete med Mittuniversitetet, tillför enheter som Ortvikens pappersbruk, Tunadals sågverk och Östrands massabruk spetskunskap och avancerad utrustning.

Dessa resurser används till att stödja och förbättra befintliga processer, men även till att skapa nya produkter med utgångspunkt från skogen som råvara. Avslutningsvis gavs möjlighet till en rundvandring genom de olika avdelningarna, var och en med sin egen specifika utrustning. Ett stort tack framfördes för ett trevligt och professionellt bemötande.

 

  Månadsmöte 14 oktober

Aktiva Seniorer i Sundsvall

hade månadsmöte den 14 oktober.
Ordföranden Birgitta Berglund hälsade alla välkommen och riktade ett särskilt välkommen till Gerd Harr, som skulle berätta om Sågverksepoken.

Gerd började med en historisk tillbakablick från den första vattendrivna sågen, som anlades i Ovansjö 1573, till att ångsågarna uppfanns med Sveriges första vid Tunadals Sågverk 1849. Från mitten av 1800-talet till början av 1900-talet utvecklades Sundsvallsområdet till världens största sågverksdistrikt. Som mest fanns det 23 sågverk med varierande livslängd, varav 19 stycken på Alnön.

Fattigdomen var emellertid stor bland arbetarna och villkoren hårda. 1879 utbröt en stor strejk och som mest deltog 5 000 arbetare. Strejken, som avslutades efter en vecka, ledde inte till bättre villkor.

Som tack för en intressant historielektion överlämnades en liten symbolisk gåva. Kaffe, smörgås och kaka smakade bra under trevlig samvaro. Birgitta informerade om aktuella och planerade aktiviteter. Lotteridragning och avslut.
 

  Studiebesök 28 oktober

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Onsdagen den 28 oktober samlades drygt 40 seniorer för ett studiebesök på Friskhuset City i Sundsvall. Marica Henriksson, initiativtagare och ägare, hälsade välkommen samt berättade på ett personligt sätt om bakgrunden till att företaget, Friskhuset Mitt, startades 2008.

Egna erfarenheter hade visat på ett behov av att tekniska hjälpmedel och friskvård borde finnas tillgängliga för alla, som behöver det. Friskhuset, som säljer produkter och tjänster, verkar i tillämpliga delar som ett komplement till Landstingets Hjälpmedelscentral.

Företaget ingår också i ett nätverk med aktörer inom offentlig och privat sektor. Genom utställningen i butiken visas en stor del av de hjälpmedel, som finns på marknaden. Sedan följde en rundvandring i butiken samt möjligheter till köp.

Efter kaffe och gott, kaloririkt bröd demonstrerades några praktiska prylar bl.a. för arbete i kök. Avslutningsvis lämnades vår lilla symboliska gåva till Marica med ett gemensamt tack för ett intressant och lärorikt besök.
 

  Månadsmöte 11 november

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Månadsmötet den 11 november i Elimkyrkan hade samlat nästan 80 deltagare. Ordföranden Birgitta Berglund hälsade välkommen samt lämnade ord och ton till Lilla Ukuleleorkestern. Vi fick lyssna till ett knippe välkända melodier, som framfördes på ett vackert och medryckande sätt.

Under ett uppehåll i musicerandet gavs tillfälle för Marie Jonsson, Medborgarskolan, att informera om vad begreppet medspråk för invandrare innebär. I små samtalsgrupper träffas invandrare och svenskar (medspråkare) och tränar svenska på ett informellt och naturligt sätt.

Sedan fortsatte musiken och avslutades med en läsarsång "Flyttfåglarna". Som tack för trevlig underhållning fick musikanterna blommor och en uppskattande applåd. Kaffe och smörgås följde under glatt samspråk. Ordf. Birgitta informerade om aktuella aktiviteter. Julfesten (9/12) kommer att hållas på First Hotel Strand. Leif K berättade om planerad studiecirkel/resa – Läs och Res Gotland. Mötet avslutades med lotteridragning och ett tack för idag.

 

  Julfest 9 december

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Den 9 december samlades ett 70-tal medlemmar till den traditionella julfesten. Denna gång gästades Hotel Strand på grund av det stora antalet aktiva seniorer.

Vi började som brukligt med glögg och tilltugg under ett oorganiserat mingel. När alla väl var på plats tog vår ordförande Birgitta Berglund till orda och hälsade välkommen till bords. Under trevlig  samvaro smakade jultallriken med smått och gott alldeles utmärkt. Mätta och belåtna stämde det stora flertalet upp i allsång under ledning av vår eminenta sångkör ”Sångfåglarna”.

Egna medlemmar framförde några finstämda dikter. Så kaffe och kaka innan ett musikquiz med anknytning till gamla julsånger. Sångfåglarna fortsatte med att sjunga kända julsånger, men med egen text. Information lämnades om resan till Härnösand och Mittrevyn i januari samt om planerad resa till Gotland i juni. Det sedvanliga lotteriet gav vinnarna extra fina priser dagen till ära.
Som avslutning tillönskades alla en riktigt God jul och Ett Gott Nytt År.