AKTIVA SENIORER, Sundsvall

Rapporter från studiebesök och medlemsmöten under 2019
 

  Teaterresa
3 jan

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Söndagen den 3 februari åkte ett 30-tal Aktiva Seniorer till Iggesund, i snöstorm och hala vägar. Vi fick en fin resa med Byberg och Nordin fram till Folkets hus där vi skulle se revyn X-tra allt.
Efter fika så var det dags att bänka oss i lokalen för tre timmars underhållning. Vi bjöds på en fantastisk revy med lokala inslag där Östen och Jens spelade i olika roller allt ifrån lokala gubbar och gummor till rockstjärnor. Även de övriga medverkanden gjorde fina och passande inslag.
Dansarna var en upplevelse att se och hur fint de verkade tillsammans. Temat X-tra allt är ett fint sätt att visa hur man idag måste göra på landsbyggden för att få behålla servicen på orten. All heder åt författaren till denna revy.
Det var även tänkvärda inslag om skogsbränderna i Hälsingland och hur man ställde upp för varandra. Även vår folkkära Lill-Babs tolkades och hennes låtar framfördes på ett varmt sätt. Tack Barbro.
God mat efter förställningen och hemresan för eftertanke på vad vi fått till oss.
 

  Studiebesök
23 jan

Aktiva Seniorer i Sundsvall

Ett trettiotal förväntansfulla aktiva seniorer hade den 23 januari samlats i Himlabadet för att besöka relaxavdelningen.
Från badet så tog Ritta emot oss och informerade om dagens begivenheter. Efter tvagning så var det dags att prova på alla badmöjligheter som fanns att tillgå. Även för den som var sugen på ett bastubad fanns ett flertal att tillgå. Vi hade tillgång till badets alla avdelningar.

Den nya simhallen var en upplevelse och många tillbringade en hel del tid för simträning.
Vi provade även på att simma mot strömmen i äventyrsbadet, men det var mycket lättare att simma medströms. Efter att vi provat på alla dessa vattenhål så var det dags för den stora bastun som gav oss en upplevelse med goda dofter av honung och cederträ. En häftig upplevelse tyckte alla.

Nu var det dags att ta en dusch innan lunchen serverades. Klädd i badrock så tog vi oss an dagens lunch som Thomas anrättat och denna fiskgratäng var utsökt.
Ett stort tack till Ritta och Thomas med deras personal. Tack
 

  Årsmöte
13 feb

Aktiva Seniorer i Sundsvall
har haft sitt årsmöte i Elimkyrkan den 13/2. Ordförande Yvonn Öjerhult hälsade ett 70 tal medlemmar välkommen till årsmötet.
Mötet började med en parentation för under året avlidna medlemmar. En dikt lästes och därefter hölls en tyst minut för eftertanke.

Till att leda årsmötet valdes Ove Vikström och till sekreterare valdes Monica Grönlund. Sedvanliga förhandlingar genomfördes och då det inte fanns några motioner eller frågor så beslöt ordförande att avsluta verksamhetsåret 2018. Ordförande Yvonn Öjerhult tackade ordförande och sekreteraren för deras arbete.
Efter detta så informerade Leif Karlsson om planerade resor både dagresor inom landet samt utlandsresor. Efter detta så var det dags för kaffe och semla.
Ett melodikryss med temat. Melodier man minns, som var både svårt och lätt. Avgående styrelsemedlemmar samt de som jobbat i kaffekommittén avtackades med blommor.
Efter detta så var det dags för lotteriet på entré biljetten där några blev lyckliga vinnare.
Tack !
 

  Studiebesök
20 feb

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Onsdagen den 20 februari så besökte ett 30 tal Aktiva Seniorer ett av Sundsvalls bevarade byggnader Grönborgs.
Sundsvalls stad grundlades 1621 vid Åkroken där allt började. Grönborgs bryggeri byggdes 1875. För att få en bild av detta så träffade vi, bland annat, Victoria Hessel från SKIFU som informerade om hur Grönborgs utvecklats under åren samt gav en historisk bakgrund av området.

Bryggeriet var viktigt då det var stor efterfrågan på deras berömda öl. Verksamheten pågick mellan åren 1875-1918 då bryggeriet köptes upp och försvann. Huset Grönborgs klarade sig vid branden 1888. Efter detta år så började allehanda verksamheter att bedrivas i dessa lokaler, det blev skola, dagverksamhet, restaurang och verkstäder av olika slag.

Sundsvalls kommun tog ett beslut om att K-märka husen i mitten på 1980-talet. Efter detta så började renoveringen. En upprustning av alla lokaler skedde och huset fick en ny prägel med inriktning på kunskap. Idag är projektet ismagasinet nästa utmaning. Tack.
 

  Månadsmöte 13 mars

Aktiva Seniorer i Sundsvall
hade sitt månadsmöte i Elimkyrkan den 13 mars. Ordförande Yvonn Öjerhult hälsade alla välkomna till mötet. Inbjudna var musikgruppen Sång och Skratt, bestående av Sten Nilsson och Rolf Öhlén.

Mötet började med en information från föreningens researrangör Leif Karlsson, han presenterade förslag på dels, dagsresor samt, res och läs, resor som brukar vara mellan 3-5 dagar.

Efter detta så drog Sten och Rolf igång sin repertoar med hit-låtar man minns. Det var godingar ur en kavalkad från Flamingo kvartetten, Sven Invars, Sten och Stanly, Lasse Stefanz, ja alla våra godingar var representerad.
Det var så man kom ihåg tiden när man som ung var på Wivex, Parken och Skönsberg med flera ställen. Vart har alla dansställen tagit vägen?
Vi medelålders + plus saknar dessa ställen.

Några bra historier slank också ut från Rolf, till allas belåtenhet, tack grabbar. Vi hann precis fika och avslutade med lotter. Ordförande tackade alla för ett trevligt möte. Snöstormen väntade på oss utanför dörren.
 

  Studiebesök
27 mars
Aktiva Seniorer i Sundsvall
Den 27 mars besökte ett 40 tal Aktiva Seniorer SCA Östrand. Vi togs emot av Peter, Magnus och Linus. De skulle vara våra guider under besöket på världens största barrmassafabrik.

Det börjar med att fröna blir till plantor på Bogrundet som är en av världens största plantskolor. SCA har investerat i 7,8 miljarder kronor för att bygga denna moderna massakokare, utan lukt och med ett fantastiskt reningsverk där man tar till vara på alla restprodukter från tillverkningen av den vita och fina massan.
Allt detta tog sin början i juni 2018 då den moderna industribyggnaden togs i bruk.

Efter en intressant rundvandring i dessa byggnader där processen från träflis till pappersmassa förevisades så samlades vi på företagets visit center där vi fortsatte med att ställa frågor om vad vi sett under rundvandringen.

Östrand är självförsörjande på grön El och levererar ut på nätet av överskottsenergi och fjärrvärme. Vi fikade och tackade våra guider för en intressant rundtur på Östrand.
 
  Månadsmöte 10 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Onsdagen den 10 april hade ett 80-tal Aktiva Seniorer samlats för månadsmöte i Elimkyrkan. Månadens tema var Antikt.

Ordförande hälsade alla välkomna och presenterade dagens gäst,
Anders Melin från Sundsvalls Auktionsverk. Anders inledde med att presentera verksamheten med auktion över nätet och vad som skiljer sig från de gamla auktioner där auktionisten bjöd ut varor och klubbade priset.

Hur går då en auktion över nätet till. Anders förklarade på ett lättsamt sätt att man börjar med en kostnadsfri värdering och när du bestämt dig så sker en mer ingående värdering och föremålet fotas och läggs upp på Auctionet. Från första kontakten till genomförd försäljning går det normalt tre till fyra veckor. Några riktlinjer för värdering är SKICKET på föremålet, inga skador vilket drar ner på priset. Det är lätt att övervärdera sina klenoder.

Vi tackar Anders och dricker tillsammans en kopp kaffe med macka och avslutar dagens möte med lottdragning. Leif informerade om vårresan.
Tack alla!
 

  Studiebesök
16 april

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Tisdagen den 16 april så besökte Aktiva Seniorer den internationella Engelska skolan i Sundsvall. Vi togs emot av Gustaf och Diaz som skulle bli våra värdar.
Skolformen bildades i Enskede 1993 av en kvinna som ansåg att skolan behövde utvecklas och reformeras. Idag finns den Engelska skolan på ett 15-tal platser i Sverige och tar emot 25 000 elever. I Sundsvall går det 1100 elever från första till nionde klassen.

Undervisningen bedrivs till 50% med engelsk undervisning och till 50% på -svenska. Skolans pedagogik är lätt att förstå. Ordning och reda och ingen mobbing eller mobil användning under lektionstid samt att man skall känna sig trygg på skolan samt lugnt på lektionerna.
Det är kö till skolans platser så det är viktigt att anmäla sitt barn i god tid till skolan och 97% av eleverna som fullföljer undervisningen får gymnasiekompetens. Skolan har fått fina lokaler i samband med utbyggnad som är väl anpassade för verksamheten.
Vi tackar Gustaf och Diaz för medverkan.
Tack för fikat!
 

  Studiebesök
22 maj
Aktiva Seniorer i Sundsvall
En solig dag i maj den 22, besökte ett 70-tal Aktiva Seniorer Norra Berget. Vi började med en promenad genom ett vårfagert landskap och tittade på utsikten från berget. Staden visade upp sig från sin vackraste sida med en hänför utsikt över fjärden och bron.

Målet för vårt besök var restaurang Grankotten. Vi fick avnjuta en bergsbuffé som var utsökt med god sallad och två varmrätter samt kaffe och god kaka. Vi fick även en utförlig information av Ulf Steringer om resturangens historia från starten 1901.
Ulf berättade om utvecklingen och utbyggnaderna som skett under åren samt att restaurangen idag har kapacitet för stora sällskap och för en snabblunch. Uteserveringen på takterassen blev ett lyft för besökarna att kunna välja beroende på väderläget.

Vi tackar Ulf för informationen och han får en burk honung med föreningens symbol, ett arbetande bi som tack. En kort information från föreningens ordförande om dagsresan till Östersund lämnades med start från Navet 08.00 den 29 maj.

Tack för oss.
 

  Vårresa
29 maj

Föreningens vårresa den 29 maj gick till Jamtli och Frösö kyrka samt Sommarhagen.
Vi lämnade Sundsvall med Mickes flotta buss som Micke själv rattade. Vädret var ömsom sol och snöblandat regn. Vi var 52 aktiva som gick på Jamtli för att se detta fantastiska museum. Några började med Nationalmuseums utställning, ”Från gryning till skymning”.

Där visades 1800-talets sista decenniums konstnärer som rest till Paris för att utveckla sina kunskaper. Kvinnorna började att synas i den svenska konstvärlden som Eva Bonnier och Harriet Backer deras utställda verk var i klass med sådana kändisar som Carl Larsson och Leander Engström med flera.

Vi besökte också den fasta utställningen som visade samernas liv och leverne i dåtid och nutid. Ja, det fanns så mycket att se både inomhus som utomhus.

Men det rådande regnandet gjorde att vi höll oss inomhus. Så var det dags för en lunch på restaurang Hof. En utsökt måltid och sedan hemfärd. En fika vid Gimån och ett lotteri avsluta dagen för nöjda deltagare.
 
  Upptaktsmöte 21 aug Sommaren lider mot sitt slut och Aktiva Seniorer besöker Alnö hembygdsgård för att avnjuta årets surströmming. Vi startar med en klurig tipsrunda där frågorna var omväxlande. Dock blev det ett lag som segrade.
Efter tipsrundan så satte vi oss och åt en god surströmming och sillbuffé med alla tillbehör på plats. Efter detta en god kopp kaffe med en god kaka.

Föreningens ordförande Yvonn Öjerhult, tog tillfället i akt, och hälsade alla välkommen till höstupptakten. Hon informerade om att Aktiva Seniorers månadsmöten från i höst har flyttat från Elimkyrkan till Hagakyrkan, för att vi började växa ur lokalerna i Elimkyrkan.

Vi träffas klockan 14.00. Se även på föreningens hemsida där det finns information att hämta. Efter en god måltid så gick vi ut i ett strålande sommarväder och njöt av dagen.
Ett tack till Maud med flera som stod för tipsrundan.
Väl mött till Septembers möte i Hagakyrkan onsdagen den 11 klockan 14.00.
 
  Månadsmöte 11 sept Aktiva Seniorer i Sundsvall
Höstens första månadsmöte hölls i Hagakyrkan där ett 80 tal Aktiva Seniorer samlats. Föreningens ordförande Yvonn Öjerhult hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.
Allan Söderberg från Hagakyrkan informerade om kyrkan och dess historia samt gav en säkerhetsinformation om utrymningsvägar och tillgång till hjärtstatare.  

Efter detta följer dagens program där Ulrika Nordin från Still Strong var inbjuden för att hålla föredrag om ett hälsoprogram för alla med fysisk aktivitet, kost och återhämtning.
Hon betonade vikten av att träna och röra sig även när man kommit upp i åldern. Det finns alltid tid för fysisk aktivitet då vår kropp är skapt för att vara aktiv och det är aldrig för sent att börja träna.

Det var en intressant föreläsning om vårt åldrande och behovet av fysisk träning. Still Strong erbjuder ett omväxlande program där man kan träna i grupp eller enskilt. Det viktigaste är att ha roligt och känna att man gör något som kroppen mår bra av.

Tack Ulrika !
 

  Studiebesök
25 sept
Aktiva Seniorer i Sundsvall
Höstens första studiebesök för Aktiva Seniorer var till Selångers pilgrimscenter den 25/9. Efter en utsökt lunch så tog vår guid Helene Westerlind till orda och bjöd oss på en resa i Europa och Norden under 1000 år.

Helene gav oss en personlig resa och efter den så reste vi i vikingarnas spår. Historien började med att en Norrman, Olav Haraldsson gav sig ut med sina vikingar till England och Frankrike för att kriga. Detta skedde år 995 e.k.

Olav var dock mer intresserad av att återvända till Norge för att kristna sitt folk. Åren går och 1030 så kommer ett skepp till Selånger från Österland, med ombord var Olav som är fast besluten av att gå till Norge för att kristna sitt land.
När Olav kommer till Stickelstad på sommaren så blir han dödad och förd till Nidaros där han begravdes i strandkanten av Nidälven.

Vi är nu framme på 2000-talet och Selånger får sitt pilgrimscenter. Nu är den gamla ladugården ombyggd till restaurang och konferensanläggning. Vi tackar Helene med flera. för en minnesvärd dag.
 
  Månadsmöte
9 okt

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Onsdag den 9 oktober höll föreningen sitt månadsmöte i Hagakyrkan där ett 70-tal medlemmar samlats.

Föreningens ordförande inledde med information om föreningens aktiviteter under hösten som går att läsa om på föreningens hemsida och i programbladet.

Därefter så presenterades Nihmbus, ett tremannaband som spelade melodier man minns. Spelmännen presenterade en repertoar av kända slagdängor av Kaj Gullmar, Evert Taube, Alf Pröjsen. Publiken njöt och tänkte tillbaka på tider som flytt. Även njutbar jazz från USA framfördes på ett strålande sätt.

Efter denna örongodis serverades kaffe och smörgås med rundsnack vid borden. Under tiden drogs vinster på entre'biljetten och priserna delades ut.
Efter detta tackade ordförande våra gäster för en fin musikupplevelse och de fick den sedvanliga honungsburken med Aktiva Seniorers logga.
 
  Månadsmöte
13 nov

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Onsdagen den 13 november samlades ett 60 tal medlemmar i Hagakyrkan för månadsmötet.
Föreningens ordförande hälsade alla välkomna och informera om föreningens aktiviteter i framtiden. All information kommer att finnas i programbladet samt på föreningens hemsida.

Därefter presenterades dagens gäst som var Annika Ågebrant från Sundsvall Vatten och avlopp. Annika informerade om vårt dricksvatten och hur avloppet tas om hand i Tivoliverket.

Det blev en spännande resa genom tre kommuner som var ansluten till Sundsvall vatten. Förutom Sundsvall och Timrå var även Nordanstigs kommun ansluten för att vi skall få en hållbar miljö och få tillgång till rent vatten i våra kranar.
 
Totalt är vi 120000 personer som får sitt vatten från våra vattentäkter i anslutning till Ljungan och Indalsälven. Sundsvalls vatten har varit i toppen när det gäller Sveriges godaste vatten under många år.
Efter denna intressanta info. så informerade Leif om resor. Kaffe och macka och utlottning avslutade mötet.
 
  Studiebesök
20 nov

Aktiva Seniorer i Sundsvall
Onsdagen den 20 november besökte ett 20 tal medlemmar Sundsvalls Gustav Adolfs kyrka.
Vi hälsades välkommen av prästen Göran Lundstedt som inledde med en liten bönestund och en psalm. Efter detta så fick vi en rundvandring i denna ståtliga kyrka som ritades av arkitekt Gustav Hermansson i nygotisk stil.

Kyrkan stod klar 1894 med ett kyrktorn på 81 meter. Detta var den fjärde kyrka som hade funnits i Sundsvall sedan 1620. Kyrkan har genomgått ett antal renoveringar under åren. En omfattande renovering genomfördes 1950-52 då kyrkan utsmyckades med ett antal granitskulpturer i fasaden.

1988 var det dags för en ny renovering av koret där altaret ersattes med ett lättare altarbord. Vidare gjordes altarringen flyttbar detta för att prästen skulle komma närmare församlingen. Hösten 1988 utsattes kyrkan för anlagda bränder som gjorde att kyrkan behövde renoveras och saneras. Åter igen fick Biskopen inviga den nyrenoverade kyrkan.
Vi tackar Göran Lundstedt med en honungsburk.

 

  Julfest 11 dec Aktiva Seniorer i Sundsvall
Årets julfest den 11/12 i Stadshusets spegelsal för 95 medlemmar med julmat och underhållning blev en uppskattad tillställning. Föreningens ordförande hälsade alla välkomna till bords. Dagens gäst, Klas Norberg presenterades och började en musikalisk resa med kända jullåtar under det att vi smakade på alla läckerheter som serverades.

Klas har ett brett musikaliskt kunnande och hans sätt att sjunga Nicke Sjödins texter till kända låtar på Ångermanländska var en upplevelse att höra. Klas var inte främmande för att sjunga Italienska julsånger på ett medryckande sätt. När Klas satte sig vid flygeln och spelade och sjöng
O Helga Natt då kändes det i hela kroppen att vi hade en fantastisk baryton på scenen. Han fick stående ovationer för sitt framträdande. Vi tackar Klas för en strålande föreställning och tackar honom med blommor.

Efter detta så blev det kaffe och utlottning på våra biljetter innan vi skildes inför julen och går ut i vintermörkret med O, Helga Natt klingande i våra öron.